به گزارش قدس آنلاین، حمیدرضا دهقانینیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه مجموع گردش مالی دارو در کشور، سالیانه حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود، اظهار داشت: در حال حاضر تنها حدود ۶۵۰۰ میلیارد تومان دارو به دلیل ثبت در سامانه تیتک رصد میشود اما حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان آن غیر قابل رصد است و امکان خروج این اقلام از زنجیره وجود دارد.
وی افزود: حفرههای اصلی نشتی زنجیره توزیع شامل داروخانهها، داروخانههای داخل بیمارستان و شبکه تأمین، توزیع و مصرف است که موجب خسارتهای بسیاری برای نظام سلامت و در نهایت برای کشور و مردم شده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضمن اشاره به دلایل نشت دارو از شبکه توزیع، اظهار داشت: عدم انجام تکالیف قانونی توسط معاونتهای تخصصی وزارت بهداشت نظیر معاونت درمان و معاونت بهداشت از سال ۹۲ تاکنون موجب شده است تا رصد و رهگیری زنجیره دارو به طور کامل انجام نشود و دارو از شبکه توزیع خارج شود.
معاونت درمان وزارت بهداشت عزمی برای تکمیل تیتک ندارد!
دهقانینیا ادامه داد: متأسفانه معاونت بهداشت و درمان ارادهای برای ثبت اطلاعات در سامانه تیتک ندارد و حتی در جلسات مرتبط با بررسی چرایی نشت دارو از زنجیره توزیع نیز نمایندهای از این معاونت حضور پیدا نمیکند.
دهقانینیا در خصوص وضعیت ثبت و استعلام اصالت دارو در سامانه تیتک و در حوزه بستری اظهار داشت: بر اساس تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص فرآیندهای خرید، فروش، حمل، نگهداری، توزیع و غیر تکالیف معاونت درمان را مشخص کرده است؛ اما متأسفانه تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
وی در پاسخ به برخی شائبهها درباره عمدی و یا سهوی بودن عدم انجام وظایف توسط معاونت درمان وزارت بهداشت، افزود: سیاستگذاری در حوزه درمان و پیگیری برای استقرار سامانه تیتک با معاونت درمان است. در حوزه بیماریهای نادر که دغدغه این معاونت است، سامانه به بهترین نحو فعالیت میکند؛ به همین دلیل عدم پیگیری معاونت بهداشت برای ثبت و استعلام دارو در حوزه درمان، احتمال عدم اراده برای تکمیل سامانه تیتک را قوت میبخشد.
۴۰۰ قلم داروی ژنریک در سامانه تیتک ثبت نمیشود
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه تمامی داروها، تجهیزات پزشکی و لوازم آرایشی باید در سامانه تیتک ثبت شود، گفت: یکی از اتفاقاتی که باید طی سالهای اخیر رخ میداد، منوطسازی ارائه خدمات تمام بیمهها به استعلام اصالت از سامانه تیتک بوده است که در حوزه بیماران سرپایی این اقدام تنها توسط بیمههای پایه و برای حدود ۶۰۰ قلم از ۱۰۰۰ قلم داروی ژنریک در حال انجام است. در حوزه تجهیزات پزشکی نیز اقدام مذکور تنها توسط بیمه سلامت و صرفاً برای کالای سمعک انجام شده است.
وی افزود: اگر تا پایان آذرماه شرکتهای بیمه ملزم به ارائه خدمات به شرط استعلام از سامانه تیتک نشوند، بر اساس قانون اقدام به تصرف در وجوه و اموال دولتی کرده و با آنان برخورد خواهد شد.
عدم مدیریت تقاضا، مصرف رمدسیویر را ۴ برابر کرده است!
دهقانینیا با اشاره به لزوم اتصال جریان کالا به مدیریت تقاضا در کشور، بیان کرد: برای رفع مشکلات مربوط به کمبود اقلام دارویی در کشور بایستی از طرفی رصد جریان کالا به صورت کامل از طریق سامانه تیتک صورت گرفته و از طرف دیگر، مدیریت تقاضا از طریق پیادهسازی نسخه الکترونیک انجام گیرد.
وی ضمن انتقاد از بیاعتنایی وزارت بهداشت به اصل مدیریت تقاضا برای جلوگیری از ایجاد التهاب در بازار دارو ادامه داد: به طور مثال از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه، حدود ۲۴۰۰ میلیارد تومان برای تهیه داروی رمدسیویر هزینه شده است، این در حالی است که میزان مصرف این دارو تنها در مردادماه، برابر با ۴ ماه گذشته آن بوده است. بنابراین خلأ مدیریت تقاضای دارو بسیار احساس میشود و وجود آن در کشور ضروری به نظر میرسد.
وی درباره تبعات عدم مدیریت تقاضا در کشور گفت: پزشکان بدون اطلاع از وجود داروی داخلیِ مشابه خارجی در کشور، اقدام به تجویز داروی خارجی نموده و تقاضای کاذبی را به بازار القاء میکنند. متقاضی دارو نیز پس از عدم موفقیت در یافتن داروی مد نظر، به بازار سیاه مراجعه کرده و دارویی را تهیه میکند که قیمت آن چند برابر قیمت داروی تولید داخل است و از طرف دیگر از اصالت آن هم آگاهی ندارد و معلوم نیست چه بلایی در ادامه بر سر مصرفکننده دارو میآید.
پرداختی شرکتهای بیمه، منوط به ثبت در سامانه تیتک شود
محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه سرعت برچسبگذاری داروها در ۲ سال اخیر افزایش داشته است، گفت: از سال ۹۲ تا ۹۷ حدود ۴ میلیارد قلم کالای دارویی برچسبگذاری شده و این آمار با میزان برچسبگذاری در ۲ سال اخیر برابری میکند؛ اما به دلیل دامنه وسیع پروژه، تکمیل ثبت اقلام در سامانه تیتک زمانبر است.
وی در پاسخ به انتقادها در خصوص چرایی عدم انجام تکالیف مشخصشده توسط معاونت درمان در حوزه بستری، گفت: با توجه به تعدد سامانهها در بخش درمان و زمانبر بودن اتصال آنها به سامانه تیتک و عدم هماهنگی با بیمهها، هنوز اقدام شاخصی در این حوزه صورت نگرفته است.
شانهساز در پایان با اظهار امیدواری از ثبت تمامی اقلام دارویی در سامانه تیتک تا پایان سال جاری اظهار داشت: اگر شرکتهای بیمه پرداختهای خود را منوط به ثبت در سامانه تیتک کنند، بخش وسیعی از مشکل نظام سلامت برطرف خواهد شد.
منبع: فارس
نظر شما